Cercador de museus i localitats

Centre d'Interpretació de l'Art Rupestre Muntanyes de Prades

La història de la Terra i l'inici de la vida

Recreació de l’aspecte que tenia la Conca durant el paleozoic, amb els seus graptòlits i altres espècies.

Recreació de l’aspecte que tenia la Conca durant el paleozoic, amb els seus graptòlits i altres espècies.

Recorregut per la història geològica de les muntanyes de Prades i per l’inici de la vida, ara fa uns 3.500 milions d’anys. Però ens concentrarem en els últims 420 milions d’anys, que corresponen a la formació de les muntanyes de Prades i la Conca.

Durant el paleozoic, la comarca estava formada per una conca marina, relativament fonda, on vivien molts organismes amb cuirassa i esquelet, i plantes com els coralls.

Més tard, i durant el mesozoic, entre 245 i 66 milions d’anys enrere, el clima de la Terra es fa més càlid i el mar perd fondària. És una era de canvis, amb grans rèptils, com els dinosaures, que arriben a la màxima expansió i dominen la Terra. Apareixen molts peixos, les primeres aus i també les primeres plantes amb flor. Durant el cenozoic, fa uns 65 milions d’anys, la regió comença a aflorar del mar i es formen les principals cadenes muntanyoses, amb llacs habitats per peixos d’aigua dolça i zones amb vegetació exuberant, de tipus tropical. Cap al final del cenozoic, la Terra es va refredant i apareixen els primers homínids.

scroll to top icon