Centre d'Interpretació de l'Art Rupestre Muntanyes de Prades

L’art i els humans

Les coves i els abrics foren els primers refugis que utilitzaren els humans.

Les coves i els abrics foren els primers refugis que utilitzaren els humans.

L’art prehistòric es divideix en dues grans modalitats: l’art rupestre i l’art moble. L’art rupestre, conegut també com a parietal, es representa a l’aire lliure especialment sobre parets i sostres de coves.  L’art moble apareix en dipòsits arqueològics i es manifesta sobre petites peces incises o pintades.

Les primeres descobertes de l’art prehistòric, a finals del segle XIX, van patir el rebuig de la ciència oficial. Per sort, Henri Breuil, un abat francès (especialista en el paleolític i en l’art rupestre), va demostrar l’autenticitat de l’art prehistòric.

L’art rupestre es representa a l’aire lliure sobre parets, coves, etc. mitjançant el modelat amb fang, la pintura amb ploma, amb els dits, bufant, amb gravats i baixos relleus treballats amb pedra i el percussor.

En l’art rupestre de Llevant i Andalusia destaca l’anomenat art llevantí (amb pintures a l’aire lliure que han estat declarades patrimoni de la humanitat), considerat el més dinàmic i vital de la prehistòria europea.

L’art moble, que es manifesta amb petites peces incises o pintades, eines, figures amb simbolisme màgic o sagrat, realitzades per grups culturals presents a la Península, ha contribuït a una millor definició social i cronològica de cada etapa de la nostra història.

scroll to top icon