Centre d'Interpretació de l'Art Rupestre Muntanyes de Prades

El medi físic de la Conca

El medi físic de les Muntanyes de Prades (la Conca de Barberà).

El medi físic de les Muntanyes de Prades (la Conca de Barberà).

Aquí s’expliquen les característiques del relleu, el clima i l’aigua, així com els diferents ambients que predominen a la Conca. La comarca té una superfície de 648,9 km2 i està dividida en tres grans unitats geogràfiques: els altiplans de la Baixa Segarra, la Conca estricta i les muntanyes de Prades.

El relleu està marcat per les elevacions de les serres de Prades i de Miramar, que tanquen la comarca pel sud i el sud-est.

El clima està influït pel mar Mediterrani. És de tipus sec subhumit, amb petites variacions a les muntanyes de Prades i l’altiplà de la Baixa Segarra.

La xarxa hidrogràfica de la Conca de Barberà està formada principalment per dos rius, el Francolí i el Gaià. El Francolí neix a les muntanyes de Prades. Els seus afluents principals són l’Anguera, el riu de la Vall i el Brugent.

Els ambients de la Conca són forestals, arbustius i de ribera, amb predomini dels boscos de pi blanc, alzinars i rouredes; rupícoles i cavernícoles, formats per cingleres, tarteres i coves, refugi de llangardaixos, sargantanes, ocells i ratpenats; rurals i agrícoles, i antròpics, un dels ambients més característics de la comarca, generalment rodejats de boscos i petits nuclis habitats.

scroll to top icon