Cercador de museus i localitats

Centre d'Interpretació 115 Dies

Tornar a creuar l’Ebre

Centenars de milers de persones van fugir cap a l’exili empeses per la por a la repressió franquista.

Centenars de milers de persones van fugir cap a l’exili empeses per la por a la repressió franquista.

La pèrdua de la serra de Cavalls va constatar que la temptativa de l’Ebre havia fracassat. Calia preparar la retirada de les restes de l’Exèrcit de l’Ebre. La matinada del 16 de novembre els republicans tornaven a creuar l’Ebre, després de 115 dies de combats.

La batalla va fer evidents les deficiències de l’exèrcit republicà quant a armament i munició. La dificultat de l’operativitat per a l’abastiment, el retard en l’arribada de l’aviació i les errades estratègiques en el plantejament i l’operativa de la batalla van ser fonamentals. En aquesta batalla de desgast, el triomf el va obtenir qui, finalment, havia pogut disposar de més recursos humans i materials. El pes de la política internacional també va fer decantar la victòria en favor de Franco. En aquest sentit, el Pacte de Munic, signat per Anglaterra, França, Alemanya i Itàlia, va ser decisiu, perquè va deixar la República a la seva sort i sense cap mena de suport internacional.

A l’Ebre, l’exèrcit republicà havia esgotat tota la seva capacitat de resposta. El 23 de desembre de 1938 Franco començaria l’ofensiva definitiva contra Catalunya. Tres mesos més tard signava el “Parte de la Victoria” a Burgos. La derrota de l’Ebre va suposar, per tant, el cop definitiu a la República i a la democràcia. Acabada la guerra, els vencedors van ser implacables. Van procurar esborrar els ideals, les vides i la memòria de tots aquells que havien defensat la legitimitat republicana.

scroll to top icon