Cercador de museus i localitats

Centre d'Interpretació 115 Dies

115 dies de combats

Milers de projectils van sembrar de mort i destrucció l’immens camp de batalla de l’Ebre.

Milers de projectils van sembrar de mort i destrucció l’immens camp de batalla de l’Ebre.

La iniciativa republicana havia sorprès els comandaments franquistes, però aquests van reaccionar ben aviat. Franco volia recuperar el terreny perdut a tot preu i va plantejar una batalla sense escatimar homes ni mitjans. En un terreny reduït estava concentrat el millor de l’exèrcit republicà. Va deixar de banda altres alternatives; primer es tractava d’aixafar l’enemic, després de guanyar la guerra. La superioritat aèria i artillera dels nacionals, i les grans reserves d’homes i material, els donaven un crèdit inesgotable. Només després de set contraofensives i 115 dies de combats van aconseguir el seu objectiu.

Abans de cada contraofensiva, l’aviació franquista castigava les defenses republicanes durant hores. Malgrat la intensitat dels bombardeigs, les posicions republicanes eren molt difícils d’ocupar, bé perquè l’orografia els beneficiava, bé perquè el sistema de trinxeres i defenses que havien construït era molt difícil de superar. Per això la progressió franquista va ser molt lenta. Algunes cotes es van arribar a conquerir i a perdre fins a vuit vegades en un mateix dia.

A la crueltat i la violència de la lluita s’hi sumaven les extremes condicions en què combatien els soldats, en un terreny aspre i inhòspit que dificultava enormement el trasllat de ferits i la reposició de municions. La batalla va ser, sens dubte, la més dura i sagnant de tota la Guerra Civil.

scroll to top icon