Cercador de museus i localitats

Biblioteca-Museu Víctor Balaguer

Un museu del segle XIX

Fotografia de la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer poc després de la seva obertura al públic.

Fotografia de la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer poc després de la seva obertura al públic.

La Biblioteca-Museu Víctor Balaguer va néixer amb la voluntat d’oferir al públic l’oportunitat de veure reunides les col·leccions d’art, llibres i etnografia que Víctor Balaguer havia atresorat. Però també procedents d’altres donacions, amb objectes tant de Catalunya com de cultures d’arreu del món, fet que convertia part de les sales en mostres de curiositats exòtiques als ulls de la societat de l’època.

Fundada l’any 1884, coincideix amb la dècada de l’anomenada Febre d’Or, que en el camp de les arts i la museologia correspon al període de recerca i revaloració de les arts industrials i el disseny.

Així, les col·leccions que Balaguer aglutinà no se cenyiren sols a l’art i la literatura, sinó que es conformà un important fons d’arqueologia, etnografia, artesania i arts decoratives i industrials, una miscel·lània molt valuosa i extraordinàriament interessant.

L’edifici es va concebre com un temple clàssic coronat per una cúpula central i amb dues ales simètriques destinades respectivament a la Biblioteca i al Museu. Va ser projectat per Jeroni Granell en un estil eclèctic, característic de finals del segle XIX, amb elements decoratius neoegipcis i neogrecs. Fou dels primers edificis públics construïts a Catalunya amb finalitats museístiques.

AUDIOGUIA

02. Un museu del segle XIX

Escolta l'audioguia d'aquest museu

Tots els àudios disponibles
scroll to top icon