Amutar n taẓẓut x rmetḥef d timḍinin

Museu del Joguet de Catalunya

Capítol «Meccano»

L’èxit internacional de Meccano donà peu a la creació d’altres jocs de construcció, com Metaling i Trix. Fotografia de MJC.

L’èxit internacional de Meccano donà peu a la creació d’altres jocs de construcció, com Metaling i Trix. Fotografia de MJC.

Meccano és, probablement, la joguina més innovadora de començament del segle XX. L’aparició d’aquest joc de construcció posava l’enginyeria a l’abast de tots els nens i adolescents. Una de les característiques d’aquest joguet és que es podia fer més complex a mesura que l’infant creixia. Es podia començar amb una caixa més o menys petita i econòmica, i ampliar-lo amb caixes complementàries fins a obtenir construccions sofisticades on, a banda de tires, plaques i suports, hi intervenien politges, rodes, motors i eixos.

No és estrany, doncs, que Meccano causés sensació també entre els adults que començaven a preocupar-se per la funció educativa dels joguets, en línia amb el nou model pedagògic de principis del segle XX.

Fabricat el 1901 a Liverpool (Anglaterra) per Hornby Trains, Meccano es va començar a exportar ràpidament arreu del món. El seu creador, Frank Hornby (1863-1936), havia sol·licitat una patent el 1901 per produir el seu invent amb el nom de Mechanics Made Easy (Mecànica Feta Fàcil), que esdevindria Meccano el 1907. A Catalunya, el fabricant Palouzíe va aconseguir-ne la representació per a la península Ibèrica el 1919 i, juntament amb Novedades Poch, el fabricà a Barcelona a partir de la dècada del 1930.

ṚEHWAYEJ

<p>La torre Eiffel de Meccano, constru&iuml;da per Palouz&iacute;e i Poch, bon reclam de vendes del producte. Fotografia de Jordi Puig. Museu del Joguet de Catalunya. Figueres.</p>

<p>&nbsp;</p>
Torre Eiffel de Meccano
Torre Eiffel de Meccano
<p>Les peces de Meccano eren de color n&iacute;quel. El 1926 s&rsquo;hi van incorporar verd i vermell, i el 1934, blau, groc i daurat. Fotografia de MJC. Museu del Joguet de Catalunya. Figueres.</p>

<p>&nbsp;</p>
Expositor de peces de Meccano
Expositor de peces de Meccano
scroll to top icon