Amutar n taẓẓut x rmetḥef d timḍinin

Museu del Joguet de Catalunya

Capítol «Maqueta ferroviària d’Andreu Costa Pedro»

Les maquetes ferroviàries són una afició que atrau molts adults, com Andreu Costa Pedro. Foto: © MJC

Les maquetes ferroviàries són una afició que atrau molts adults, com Andreu Costa Pedro. Foto: © MJC

A finals del segle XIX, aparegueren joguets enginyosos amb tecnologies innovadores. Així sorgiren els trens en miniatura, que, amb els anys, evolucionaren cap al maquetisme i el modelisme ferroviari. Grans fabricants com Märklin, Hornby, HAG, Fleischmann, etc. així com nombrosos artesans, van contribuir a diversificar la producció de reproduccions a escala reduïda de models específics de la vida real.

El modelisme ferroviari fou una de les grans aficions d’Andreu Costa Pedro, constructor d’aquesta maqueta de grans dimensions (7,5 × 4 m), realitzada entre el 1994 i el 2013, i que fou donada al museu per la seva filla, un cop mort el seu pare.

A la dècada del 1960, Andreu Costa va comprar una màquina de tren d’escala H0, uns vagons i unes vies, endut pel desig de satisfer la petició als Reis Mags d’Orient incomplerta any rere any. Construí la primera maqueta el 1964. Deu anys més tard, amb més lloc a casa, en féu una segona. Des del 1994, ja jubilat, en realitzà la tercera, exposada al museu. A més de crear el circuit i la part elèctrica de les maquetes, Andreu Costa també esmerçava temps a decorar-les (muntanyes, ponts, llacs, etc.), per aportar-hi més realisme i detallisme.

ṚEHWAYEJ

scroll to top icon