Amutar n taẓẓut x rmetḥef d timḍinin

Museu de Maricel

L’escola luminista de Sitges

Planta primera del Museu de Maricel.

Planta primera del Museu de Maricel.

L’escola luminista està integrada per un grup de pintors instal·lats a Sitges al llarg de l’últim quart del segle XIX. Comparteixen la idea de treure els cavallets fora de l’estudi, de deixar de pintar de memòria, i cerquen en el paisatge i la vida quotidiana nous motius d’expressió. Són artistes que participen de les idees practicades uns quants anys abans pels pintors de l’escola de Barbizon, prop de París, idees esteses per diferents indrets d’Europa, des dels pintors del sud d’Itàlia fins als de Dinamarca amb l’escola de Skagen.

El paisatge de Sitges, els carrers, les platges, les vinyes i els seus habitants esdevenen els protagonistes del luminisme. La captació dels efectes atmosfèrics i, especialment, dels efectes de la llum de la vila vora el mar constitueixen els seus gran reptes. Com els pintors de l’escola d’Olot, els luministes tenen una bona acceptació.

La seva darrera gran manifestació col·lectiva és l’Exposició de Belles Arts de Sitges del 1892, la primera de les cinc Festes Modernistes organitzades per Santiago Rusiñol fins al 1899. Al grup luminista encapçalat per Joan Roig i Soler, Arcadi Mas i Fondevila, Antoni Almirall, Joaquim de Miró, Joan Soler i Casanovas, Joan Batlle Amell i Càndid Duran, s’hi afegiren llavors Santiago Rusiñol, Ramon Casas i Eliseu Meifrèn, entre d’altres.

ṚEHWAYEJ

<p><em>L&rsquo;estaci&oacute; de Sitges</em>, Joan Roig i Soler, 1882, Sitges, oli sobre fusta. Fons Cau Ferrat. Museu de Maricel.</p>
L’estació de Sitges
L’estació de Sitges
<p><em>La process&oacute; de Corpus</em>, Arcadi Mas i Fondevila, 1887, Sitges, oli sobre tela. Fons Cau Ferrat. Museu de Maricel.</p>
La processó de Corpus
La processó de Corpus
scroll to top icon