Amutar n taẓẓut x rmetḥef d timḍinin

Museu de la Vida Rural

La llar pairal

Una de les escenografies del museu: la cuina d’una casa pairal.

Una de les escenografies del museu: la cuina d’una casa pairal.

Les formes de vida de la pagesia van condicionar tant la distribució dels espais de l’habitatge com els usos de cada estança. La llar va ser sempre el centre de la casa pairal i, entorn seu, es desenvolupaven el treball diari de les dones, els jocs de la quitxalla, l’alimentació i la convivència familiar. El pis aixecat sobre la llar es reservava, sobretot, per a les cambres, on el cos es tapava o es destapava, es vestia o es desvestia, es despertava o s’adormia.

I, com que la casa era fosca i el dia es volia llarg, va caldre trobar uns ginys per allargar la jornada de sol a sol i omplir totes les hores del dia.

La casa contenia tot allò necessari per a la vida quotidiana: el mobiliari, el vestit, els estris casolans, diferents aparells per a la il·luminació, etc.. Tots aquests aspectes es relacionen amb els costums familiars, festius i religiosos, i amb els treballs domèstics.

Abans de baixar per l’escala a la planta inferior, el visitant pot contemplar un mural elaborat per Llucià Navarro sobre el veí Reial Monestir de Santa Maria de Poblet.

GID N ṢṢENYAL

07. La llar

ṚEHWAYEJ

<p>Cadira paridora. Dimensions: 104,5 x 74 x 52 cm. Museu de la Vida Rural.</p>
Cadira paridora
Cadira paridora
<p>Xocolatera d&rsquo;aram situada sobre la llar de foc de la cuina. Museu de la Vida Rural.</p>
Xocolatera
Xocolatera
scroll to top icon