Des de fa més de dos mil·lennis, els conreus predominants del país ―i, per extensió, de tot el litoral mediterrani― han estat l’olivera, el blat i la vinya. Els seus fruits han proporcionat tres productes alimentaris bàsics: l’oli, la farina i el vi. Per obtenir-los, la pagesia es va servir d’eines i enginys pensats per invertir menys esforços en el treball i per treure el màxim rendiment tant de les collites com de la seva transformació.
Això es pot veure al museu amb audiovisuals i l’exposició de les eines i els atuells emprats tradicionalment per la pagesia. Arades, garbells, alambins, premses, moles, tremuges, etc. conviuen harmònicament amb quatre esplèndids audiovisuals.
Les projeccions mostren tots els cicles dels cultius, des de la preparació de la terra per a la sembra fins a la recol·lecció dels fruits. També com es produïen la farina, l’oli i el vi, tres productes que durant tant de temps han estat no només la principal i antiquíssima manera de guanyar-se la vida per a tantes famílies pageses, sinó també la font primordial d’aliment per a la resta de la població.