Amutar n taẓẓut x rmetḥef d timḍinin

Museu Comarcal de l’Urgell - Tàrrega

Les sales nobles

Dormitori de Cal Perelló.

Dormitori de Cal Perelló.

Les Sales Nobles de cal Perelló formen part del casal urbà creat per Francesc de Perelló a Tàrrega a les darreries del segle XVII.

Francesc de Perelló (1640-1703) va néixer a l’Ametlla de Segarra dins del marc d’una família de propietaris rurals benestants que també es van dedicar als negocis. Personatge controvertit i polèmic, era un ciutadà honrat amb estrets lligams amb la noblesa catalana. L’any 1676 es casa amb Raimunda Roger de Llúria i de Çaportella, filla de dues importants famílies nobles de la Segarra. Segons sembla, Raimunda, per a poder casar-se, va sortir de novícia del cenobi de Vallbona. Un cop casat, els negocis i activitats de Francesc de Perelló, que ja havia esdevingut cavaller, es van desenvolupar cada cop més a Tàrrega, fins que va decidir instal·lar-s’hi amb la seva esposa. A l’any 1681 va comprar finques i tres cases del carrer Major, que va transformar en una gran mansió, l’estructura de la qual s’ha mantingut fins l’actualitat.

A les darreries del segle XVIII un altre Perelló s’emparenta amb una membre de la família Graner i van embellir aquesta mansió amb pintures i ornaments que van contribuir encara més a donar a la casa els aires de petit palau que ara podem contemplar. Les Sales Nobles ens transporten amb les seves pintures, ornaments i mobiliari luxós d’època, a la Tàrrega dels segles XVIII i XIX.

ṚEHWAYEJ

<p>Llit de caoba amb una cronologia de segle XIX (1815-1830).&nbsp;Museu Comarcal de l&rsquo;Urgell - T&agrave;rrega.</p>
Llit de caoba
Llit de caoba
scroll to top icon