Amutar n taẓẓut x rmetḥef d timḍinin

Museu-Arxiu Municipal de Calella

Arqueologia

La sala d’arqueologia aplega, principalment, peces ibèriques i romanes.

La sala d’arqueologia aplega, principalment, peces ibèriques i romanes.

Els ibers de la costa del Maresme, els laietans, coneguts a partir del segle V aC, van ocupar una sèrie de poblats a banda i banda de la Serralada Litoral. Aquests nuclis es van mantenir fins a l’arribada dels romans, que van fundar una ciutat al segle I aC a la colònia grega d’Emporion. A Calella, a l’elevació coneguda com el turó del Roser o del Mujal, hi havia una vil·la romana o villa dedicada a la fabricació d’àmfores de vi.

El museu exposa restes arqueològiques de diferents períodes, tot i que se centra en peces ibèriques i romanes, com ara lluernes, ungüentaris, monedes i àmfores, algunes de les quals procedents del jaciment romà del Mujal. En aquest espai es poden veure des de peces de teler del segle II aC, fins a un fragment de doli romà que servia per emmagatzemar oli o cereals. Precisament d’època romana, el museu exhibeix un cep d’àncora, un seguit de monedes i una àmfora que encara conserva l’estampilla de fabricació i que procedeix del forn d’àmfores del Mujal. Cal fer esment especial de la col·lecció de vasos de ceràmica sigil·lada aretina, entre els segles I-II dC, de caràcter primerenc.

ṚEHWAYEJ

<p>&Agrave;mfora romana dissenyada per ser transportada en rutes comercials mar&iacute;times.&nbsp;Museu-Arxiu Municipal de Calella.</p>

<p>&nbsp;</p>
Àmfora romana
Àmfora romana
<p>Aquest grup d&rsquo;exvots mostra clarament formes de persones i animals.&nbsp;Museu-Arxiu Municipal de Calella.</p>

<p>&nbsp;</p>
Exvots ibèrics
Exvots ibèrics
<p>Petit ung&uuml;entari rom&agrave; del segle II aC fet d&rsquo;argila.&nbsp;Museu-Arxiu Municipal de Calella.</p>

<p>&nbsp;</p>
Ungüentari romà
Ungüentari romà
scroll to top icon