Amutar n taẓẓut x rmetḥef d timḍinin

Museu Arxiu de Santa Maria

Capella de les Santes

Fotografia de la Capella de les Santes. Autor: Ramon Manent.

 

Fotografia de la Capella de les Santes. Autor: Ramon Manent.

 

L’espai on avui es situa la capella de les Santes fou alçat el segle XVII segons el projecte del frare carmelità Josep de la Concepció de dedicar una capella al Santíssim Sagrament. Amb planta de creu grega i cúpula central, el 1889, amb la construcció de la nova capella del Sagrament al solar del fossar gran, la capella va veure dividit el seu espai: una part com a capella de la Mare de Déu del Carme, l’altra com a magatzem.  

La fesomia actual de la capella és obra de l’arquitecte Antoni Pineda, que als anys quaranta del segle passat va rebre l’encàrrec de rehabilitar-la ja que havia quedat destruïda durant la Guerra Civil. S’adequà de nou tot l’espai, ara dedicat a les Santes Juliana i Semproniana, amb dues urnes que contenen relíquies seves i un retaule en baix relleu  amb la representació de Crist i les Santes, obra de l’escultor Jordi Puiggalí.

El 1944, al creuer dret, s’hi van col·locar les despulles del Doctor Josep Samsó i Elias, rector de la parròquia assassinat el 1936, que va ser  beatificat el 2010. Ben a prop hi ha una estança amb objectes i fotografies en record seu.

L’any 1948 s’hi acabaren de col·locar les grans pintures de Miquel Massot, el millor col·laborador de Josep Maria Sert, que omplen tots els paraments i narren episodis històrics relacionats amb el culte de la ciutat a les seves patrones.

scroll to top icon