Amutar n taẓẓut x rmetḥef d timḍinin

Biblioteca-Museu Víctor Balaguer

L’antic Egipte llegat per Eduard Toda

La mòmia Nesi, donada per Eduard Toda, presideix la sala egípcia.

La mòmia Nesi, donada per Eduard Toda, presideix la sala egípcia.

La col·lecció egípcia del museu és la primera que es va constituir a Catalunya, fruit d’una donació de l’any 1886 d’Eduard Toda i Güell, diplomàtic, escriptor i estret col·laborador de Víctor Balaguer en el moviment de la Renaixença. Les diverses peces exposades ens parlen del món funerari de l’antic Egipte. Algunes procedeixen de la tomba de Sennedjem a Deir el-Medinah (Tebes Oest), en la descoberta de la qual participà Eduard Toda, considerat el primer egiptòleg català, en el transcurs del seu periple per Egipte com a cònsol espanyol.

De la col·lecció, per la seva singularitat, en destaca la petita mòmia d’un infant de cinc anys, de l’Època Baixa i procedent de Tebes, anomenada popularment Nesi. És una de les cinc úniques mòmies que es conserven actualment en museus catalans.

La biblioteca també va rebre una important donació de llibres, fotografies i postals que Toda va recollir en els seus viatges com a diplomàtic per tot el món.

ṚEHWAYEJ

<p><em>M&ograve;mia eg&iacute;pcia de l&rsquo;infant Nesi</em>, Imperi Nou, provinent de la zona de Tebes, 83&times;19&times;15,5 cm.&nbsp;Biblioteca-Museu V&iacute;ctor Balaguer.</p>

<p>&nbsp;</p>

<p>&nbsp;</p>
Nesi
Nesi
<p>Figura de fusta estucada i policromada del d&eacute;u Osiris&nbsp; provinent d&#39;Akhmin, Egipte, 40,5&times;8,5&times;5,5 cm.&nbsp;Biblioteca-Museu V&iacute;ctor Balaguer.</p>

<p>&nbsp;</p>

<p>&nbsp;</p>
Osiris
Osiris
scroll to top icon