Amutar n taẓẓut x rmetḥef d timḍinin

Biblioteca-Museu Víctor Balaguer

El fundador

Víctor Balaguer i Cirera (1824-1901), fundador de la institució.

Víctor Balaguer i Cirera (1824-1901), fundador de la institució.

Víctor Balaguer i Cirera (Barcelona, 1824 - Madrid, 1901) és considerat un dels polítics i escriptors catalans més importants del segle XIX. Les seves idees, que van ajudar a crear una consciència col·lectiva catalana i a revalorar símbols catalans tradicionals, estan recollides en obres de poesia, teatre, prosa, premsa i, per descomptat, en discursos i altres textos polítics. En la vessant literària cal destacar, juntament amb les seves poesies i llegendes, l’aportació que va fer a la renovació teatral amb les Tragèdies (1876) i la trilogia Los Pirineus (1892).

Considerat un dels impulsors principals de la Renaixença, fou nomenat «Cronista de la Ciutat» de Barcelona. En aquesta ciutat, va posar nom als carrers de l’Eixample corresponents a territoris, institucions i personalitats de la corona d’Aragó, que sempre va reivindicar com a paradigma d’organització política liberal i democràtica.

A mitjan segle XIX es va incorporar a la política del país. Hi destacà com a dirigent del Partit Progressista, formant part en quatre ocasions (1871, 1872, 1874 i 1886-1888) dels governs de Madrid, on va ocupar els ministeris de Foment i d’Ultramar. Va ser també un membre molt influent de la maçoneria catalana i espanyola.

scroll to top icon