מוצא מוזיאון

Museu Comarcal de Manresa

Art medieval

A partir del segle III, la societat es ruralitza i algunes viles es converteixen en grans complexos cada vegada més autosuficients. Comença un llarg període d’inestabilitat que desemboca en les guerres germàniques, el domini visigot i, més tard, l’ocupació àrab. El Bages esdevé terra de pas, i els seus habitants retornen als poblats encastellats, com el Puigcardener, a Manresa. L’església de Santa Maria de Matadars o del Marquet (el Pont de Vilomara) és dels pocs exemples del Bages d’arquitectura d’influència mossàrab.

Als segles IX i X, el Bages és lloc de frontera amb els sarraïns. Manresa esdevé capital d’un gran comtat. Un cop consolidada la societat feudal, als segles XI i XII, una complexa xarxa de castells domina el territori, i l’art romànic s’expandeix per tots els racons gràcies a la construcció d’esglésies i monestirs. El monestir de Sant Benet de Bages va assolir un gran poder econòmic i cultural.

Els segles XIII i XIV són el gran moment d’expansió de viles i ciutats arreu d’Europa. En aquesta època, Manresa se situa entre les capdavanteres de Catalunya. La basílica de la Seu és una representació pura del gòtic català.

פריטים

<p><em>Creu de la Culla</em>, segles XIV-XV. Escultura en pedra.&nbsp;Museu Comarcal de Manresa.</p>

<p>&nbsp;</p>
Creu de la Culla
Creu de la Culla
<p>Lipsanoteca procedent de Santa Maria de Lillet, segle X.&nbsp;Museu Comarcal de Manresa.</p>

<p>&nbsp;</p>
Lipsanoteca
Lipsanoteca
<p>Servidora amb la representaci&oacute; d&rsquo;una harpia, segle XIV.&nbsp;Museu Comarcal de Manresa.</p>

<p>&nbsp;</p>
Servidora de l’harpia
Servidora de l’harpia
scroll to top icon