Cercador de museus i localitats

Museu Etnogràfic de Ripoll

La Farga Palau

Interior de la Farga Palau de Ripoll.

Interior de la Farga Palau de Ripoll.

La Farga Palau de Ripoll va ser fundada com a farga de ferro al segle XVII i va mantenir la seva activitat durant cinc segles fins que va tancar l'any 1978. Es troba dins d'un edifici de pisos que servien i serveixen d'habitatges. La planta baixa l'ocupa la farga, amb les trompes d'aigua, els martinets, la carbonera, el forn i la fornal. Separat de l'obrador es troba la roda hidràulica, la sèquia i la bassa que servia per emmagatzemar l'aigua del riu Freser, fer moure la roda i generar el vent que, impulsat de manera contínua, dóna nom al mètode de la farga catalana. A més de ser l'única farga de Catalunya i potser d'Espanya que encara elaborava peces d'aram fins a la segona meitat del segle XX, la característica més singular de la Farga Palau són els dos martinets instal·lats, amb coixinets metàl·lics, mànec d'om i mall d'acer.

Un o dos cops al mes s'encenia el forn i es fonia el metall que era ferralla de coure. De cada colada o fornada es forjaven al roig les peces foses, que posteriorment es reescalfaven a la fornal per ser dúctils i amb els malls es colpejaven les peces per tal que tinguessin la forma desitjada. En cas de fabricar un perol gran, feien falta vint operacions de reescalfar, refredar a l'aigua i martellejar.

El 1997, el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya adquireix a Pere Palau la planta baixa que ocupa la farga, la qual s'integra dins el Sistema Territorial del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.

Actualment s'ha restaurat i es poden visitar i conèixer millor les instal·lacions i el seu funcionament.

MAPA

scroll to top icon