Cercador de museus i localitats

Museu de Lleida: diocesà i comarcal

El Bovalar

Els materials recuperats al jaciment del Bovalar (Seròs) manifesten la importància de l’enclavament.

Els materials recuperats al jaciment del Bovalar (Seròs) manifesten la importància de l’enclavament.

La basílica del Bovalar, al terme municipal de Seròs, es va construir al segle V seguint un esquema clàssic de planta de tres naus amb capçalera tripartida i espai baptismal. També va ser espai funerari, amb rics sarcòfags monolítics de pedra.

Al seu redós es va formar un poblat en el qual s’han recuperat eines agrícoles, restes de cereals, de fruites i de productes d’horta, cardadors de llana i ceràmica de cuina, un trull i un molí d’oli comunitaris i un conjunt de monedes d’or del temps d’Àkhila II. Pels volts de l’any 713 un incendi arrasà totalment, i per sempre, tant la basílica com el poblat.

Les excavacions iniciades el 1967 van posar al descobert un impressionant baptisteri, avui conservat al Museu de Lleida, així com atuells litúrgics que ens parlen d’una reforma del temple realitzada al segle VI. Alguns d’aquests materials denoten una procedència forana, potser oriental, com un encenser de bronze que ha esdevingut un dels objectes emblemàtics de la col·lecció del museu.

OBJECTES

<p>Baptisteri que s&rsquo;ubicava als peus de la bas&iacute;lica paleocristiana del Bovalar (Ser&ograve;s).&nbsp;Museu de Lleida: dioces&agrave; i comarcal. Lleida.</p>

<p>&nbsp;</p>
Baptisteri del Bovalar
Baptisteri del Bovalar
<p>Encenser del segle VI, de possible fabricaci&oacute; oriental, procedent del jaciment del Bovalar (Ser&ograve;s).&nbsp;Museu de Lleida: dioces&agrave; i comarcal. Lleida.</p>

<p>&nbsp;</p>
Encenser
Encenser
scroll to top icon