Cercador de museus i localitats

Museu de l'Anxova i de la Sal

La salaó d’anxova i sardina

Tinar pel brou i pastera per la salaó de peix, amb bulloles i pots de vidre per vendre les anxoves.

Tinar pel brou i pastera per la salaó de peix, amb bulloles i pots de vidre per vendre les anxoves.

Des de l’existència del port de l’Escala està documentada la salaó de peix. Els primers salins o fàbriques de salaó es van establir al voltant de la platja i el port d’en Perris. Quan arribaven les barques de pesca, la platja bullia d’activitat. Els saladors compraven l’anxova i la sardina que necessitaven i els pescadors la transportaven cap als salins, on l’activitat continuava tota la nit perquè pogués sortir als millors mercats l’endemà. En el registre de matrícules industrials de 1847 l’Escala comptava amb deu indústries dedicades a aquesta activitat que figurava amb el nom de Fomentadores de Pesca y Salazón. Saladors de l’Escala van fundar indústries al País Basc (Bermeo). També es van establir a Llançà, Roses, Palamós, Tossa i Sant Feliu de Guíxols. Antigament s’exportava molt a Itàlia, sobretot a Gènova, on hi havia el mercat principal de l’anxova.

La salaó d’anxova continua encara avui dia amb set indústries, situades fora del nucli urbà, a l’entrada sud i a la Closa del Llop, que donen feina a més de dues-centes persones, majoritàriament dones, al llarg de l’any. El sistema de salaó és el mateix que a l’antiguitat, sense additius, ni conservants, però adaptat a les noves normes de sanitat.

OBJECTES

<p>Pastera o taula de fusta amb vora per treballar a les f&agrave;briques de sala&oacute; de peix de principis del segle XX.&nbsp;Museu de l&#39;Anxova i de la Sal. L&rsquo;Escala.</p>

<p>&nbsp;</p>
Pastera o taula de fusta
Pastera o taula de fusta
scroll to top icon