Cercador de museus i localitats

Museu de Guissona Eduard Camps i Cava

Els antecedents de la ciutat de Iesso

Els antecedents de la ciutat romana explicats amb il·lustracions, textos i objectes.

Els antecedents de la ciutat romana explicats amb il·lustracions, textos i objectes.

En aquest espai el visitant pot descobrir l’ocupació de la zona de Guissona abans de la fundació de la ciutat romana de Iesso.

A l’entorn de Guissona coneixem l’existència d’un important nombre de jaciments prehistòrics: l’Auditori, el Pou del Gel, la Font de la Salut, Tapioles, serra de Ximín, mas Farell, Pelagalls, el Calvari, Montellà, Sant Conill, la Boixera i Granollers de Segarra. Són jaciments que, tot i que no han estat excavats, pels materials recuperats en superfície els podem situar cronològicament entre l’edat del bronze (1800 - 700 aC) i la primera edat del ferro (700 – 500 aC).

Dins l’actual nucli de Guissona, concretament en el subsòl de la plaça del Vell Pla, hi ha les restes d’un important poblat del bronze final (segle VII aC) que va sorgir al costat de la font. Malgrat que arqueològicament coneixem poc d’aquest poblat, podem assenyalar que estava envoltat d’una imponent muralla.

Pel que fa al període de l’ibèric ple (segles IV i III aC), sabem pels autors clàssics com Tit Livi, Plini el Vell o Estrabó, que els lacetans eren els ibers que s’estenien pel Bages, el Solsonès, l’Anoia i la Segarra abans de l’arribada dels romans. A hores d’ara, però, no trobem indicis de suficient entitat per situar un poblat a Guissona i el seu entorn immediat, supòsit que trenca la dinàmica poblacional començada uns segles abans. Tot i això no podem descartar una freqüentació ocasional de la zona de la font de Guissona durant aquest període.

AUDIOGUIA

04. La prehistòria a la Segarra

Escolta l'audioguia d'aquest museu

Tots els àudios disponibles

SIGNOGUIA

04. La prehistòria a la Segarra

OBJECTES

<p>Destral prehist&ograve;rica de pedra.&nbsp;Museu de Guissona Eduard Camps i Cava.</p>

<p>&nbsp;</p>
Destral prehistòrica de pedra
Destral prehistòrica de pedra
<p>Aixovar funerari del sepulcre neol&iacute;tic de la Plana del Torrent (Ribera d&rsquo;Ondara).&nbsp;Museu de Guissona Eduard Camps i Cava.</p>

<p>&nbsp;</p>
Sílex, petxines i destral
Sílex, petxines i destral
<p>Tassa carenada feta a m&agrave; del jaciment prehist&ograve;ric de l&rsquo;Auditori.&nbsp;Museu de Guissona Eduard Camps i Cava.</p>

<p>&nbsp;</p>
Tassa carenada
Tassa carenada
scroll to top icon