Cercador de museus i localitats

Museu d'Arqueologia de Catalunya - Ullastret

Castell carolingi

A la part superior del turó del puig de Sant Andreu, a l’antiga zona sagrada, es va construir en època carolíngia un castell del qual es conserven restes de la muralla i dels basaments de les quatre torres cantoneres del castell. Aquest castell medieval era de petites dimensions, de planta trapezoïdal, i tenia dos fossats per reforçar-ne la defensa. Se l’anomenava Castellum Vellosos, d’acord amb l’escassa documentació catalana que es conserva del segle IX i principis del segle X (apareix citat per Lluís el Piadós l’any 834), i és una de les construccions militars més antigues de l’Empordà.

La construcció del castell medieval en aquest espai s’ha de relacionar amb la seva posició estratègica i elevada, que permetia controlar una gran extensió de territori. A la banda meridional del castell, s’ha conservat l’anomenada torre carolíngia, que s’edificà sobre una torre circular ibèrica anterior, i des de la qual és possible contemplar una extensa panoràmica del territori circumdant.

Al segle XV, sobre les restes del castell abandonat es construí el santuari de Sant Andreu de l’Estany. La nau d’aquesta capella és utilitzada avui en dia com a part de l’estructura arquitectònica del museu monogràfic.

OBJECTES

<p>Fragment d&rsquo;una sitra amb un espatulat caracter&iacute;stic del per&iacute;ode altmedieval.&nbsp;Museu d&#39;Arqueologia de Catalunya, Ullastret.</p>
Sitra espatulada
Sitra espatulada
scroll to top icon