Cercador de museus i localitats

Museu Comarcal de Manresa

L’arqueologia al Bages

Mosaic romà de Sant Amanç de Viladés (Rajadell), segle IV dC.

Mosaic romà de Sant Amanç de Viladés (Rajadell), segle IV dC.

La primera notícia arqueològica al Bages és la troballa d’una làpida romana a Rajadell l’any 1786. Però l’activitat pròpiament arqueològica no va començar fins a principis del segle XX a través dels centres excursionistes, moguts per un afany de conèixer i explorar el territori.

De la prehistòria, n’han quedat unes poques restes materials, únic testimoni de com vivien els homes i les dones durant aquest llarg període: en coves, en poblats de cabanes.

Del contacte entre els colonitzadors grecs i fenicis i les comunitats indígenes, en sorgeix la cultura ibèrica (segles VII-I aC). En aquest període es generalitza l’ús del ferro i s’introdueix el torn de ceràmica, la moneda i l’escriptura. Els ibers de la Lacetània ocupaven les terres del Bages, Alta Segarra i Solsonès.

L’entrada en la civilització romana, a partir del 218 aC, comporta grans avenços: es creen autèntiques ciutats, una xarxa de carreteres i grans obres d’enginyeria, com els aqüeductes. Els ibers abandonen els poblats en turons i s’estableixen a la plana. El Bages esdevé un territori plenament romanitzat, però de caràcter rural, amb un conjunt de vil·les disperses.

OBJECTES

<p><em>Guttus</em>, cer&agrave;mica grega (apul&middot;liana), segle V aC.&nbsp;Museu Comarcal de Manresa.</p>

<p>&nbsp;</p>
Guttus
Guttus
<p>Mosaic rom&agrave; de Sant Aman&ccedil; de Vilad&eacute;s (Rajadell), segle IV dC.&nbsp;Museu Comarcal de Manresa.</p>

<p>&nbsp;</p>
Mosaic romà de Sant Amanç
Mosaic romà de Sant Amanç
<p>Motlle per a foneria, edat de bronze.&nbsp;Museu Comarcal de Manresa.</p>

<p>&nbsp;</p>
Motlle per a foneria
Motlle per a foneria
scroll to top icon