El nom d’aquest espai prové de l’activitat principal que s’hi desenvolupava, pastar el pa, és a dir, treballar la pasta per fer el pa. Un cop per setmana, o segons les necessitats que tenia la família d’aquest aliment, les dones de la casa es reunien per preparar i coure el pa. L’activitat començava a primera hora del matí encenent el foc perquè s’anés escalfant el forn. A continuació, dins la pastera es preparava la massa del pa amb farina, aigua, sal i lheute o llevat. Aquesta era una massa mare que s’havia guardat de la darrera fornada. Un cop pastada la massa, es deixava fermentar un parell d’hores. Per fer-ho, era necessari embolicar-la amb un drap de lli i col·locar-la dins uns recipients de palla anomenats cabassets o palhassons. Quan la massa havia fermentat, es ficava al forn amb les pales i es deixava coure.
En aquest espai també s’elaboraven les coques, aliment tradicional que es preparava per a les festes majors i altres festivitats.
Altres treballs que es feien en aquest espai són la bugada, l’elaboració dels embotits durant la matança del porc i la cocció del menjar dels porcs.